Kroon

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat over de afgeslepen tand wordt geplaatst en wordt vastgezet met een tandheelkundig cement.

http://ivorenkruis.nl/uploads/images/Kroon,%20een%20kapje%20over%20een%20tand%20of%20kies.jpg

Een kroon dient ter bescherming van de onderliggende tand.

Wanneer is een kroon geïndiceerd:

  • Bij een grote vulling vaak in combinatie met een tand of kies met een wortelkanaalvulling, waarbij het risico op breuk van de tand of kies erg groot is. Tegenwoordig heeft composiet het materiaal waarmee we vullen in de praktijk een goede houvast en stevigheid.

  • Verbeteren van het uiterlijk van de tand, in situaties waarin composiet geen uitkomst biedt kan een kroon een optie zijn.

In onze praktijk zijn we terughoudend in het indiceren van kronen, mede omdat met ons vulmateriaal dat voldoende houvast en stevigheid heeft, grote delen van een tand of kies weer opgebouwd kunnen worden. Een bijkomend voordeel is dat een opbouw met composiet in tegenstelling tot een kroon eenvoudiger vaak eenvoudiger te repareren is bij eventuele breuk.

Brug

Indien een tand of kies verloren gaat kan een brug in veel gevallen een mooie oplossing zijn ter vervanging van deze tand of kies.

http://ivorenkruis.nl/uploads/images/Brug.jpgDe tand voor en achter de ruimte wordt beslepen, hierop wordt een kroon geplaatst, hiertussen hangt eveneens een soort kroon, ook wel dummy genoemd die de ontstane ruimte opvult.

 

 

Etsbrug

Een etsbrug is een gedeeltelijke brug. Vaak dient ook hiervoor ruimte te worden gemaakt aan de achterzijde van deze tanden, dit is echter veel minder dan bij een gewone/ conventionele brug omdat niet de gehele tand hoeft te worden beslepen.

Indirecte etsbrug:

Hierbij worden aan de achterzijde van de naastgelegen tanden metalen schildjes geplaatst waaraan de vervangende tand die met porselein wordt opgebakken is vastgemaakt. Dit is de indirecte methode en deze wordt in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd.

Directe etsbrug:

De directe etsbrug wordt in onze praktijk ook toegepast. Hierbij wordt er met composiet een tand opgebouwd in de juiste kleur en vorm en doormiddel van een vezelmatje vastgezet aan de naastgelegen tanden.

 

Kroon of brug op implantaten

Een alternatief voor het opvullen van een onstane ruimte door verlies van een tand of kies is een kroon op een implantaat of een brug op implantaten. Ook voor deze behandeling kunt u in onze praktijk terecht. Hierbij wordt er in het implantaat een kroon geschroefd. Het schroefgaatje wordt afgedekt met een witte/ tandkleurige vulling van composiet.

Procedure kronen en bruggen

Eén van de belangrijke voorwaarden waar u als patiënt aan moet voldoen om bij ons in de praktijk in aanmerking te komen voor een kroon of brug, is het goed schoonhouden van de tanden. Bij iemand die snel gaatjes ontwikkelt zullen we terughoudender zijn met het indiceren van een kroon. De reden hiervoor is dat wanneer er een gaatje onder de kroon ontstaat dit vaak pas in een later stadium opgemerkt wordt ten opzichte van een niet bekroonde tand en het kan betekenen dat de kroon eraf gehaald moet worden of zelfs verloren is.

Een risico bij het beslijpen van de tand is dat de zenuw (indien nog aanwezig) van de tand hierop een reactie kan geven, dit wordt pas later gemerkt.

  • Voorafgaande aan de behandeling wordt een röntgenfoto van de tand of kies gemaakt om eventuele problemen bij bijvoorbeeld de wortelpunt uit te sluiten, indien de kroon aanwezig is, kan er moeilijker toegang verkregen worden tot de tand en wortel eronder.

  • De kleur van de uiteindelijke kroon wordt bepaald.

  • Van de tand wordt wat afgeslepen om voldoende ruimte te kunnen maken voor het kapje van de kroon. Hier is voor de stevigheid een bepaalde dikte voor nodig.

  • Hierna worden afdrukken gemaakt die opgestuurd wordt naar het tandtechnisch lab waar de kroon gemaakt wordt.

  • U krijgt voor minimaal een week een noodkroon of noodbrug die wordt vastgezet met een tijdelijk cement. Dit is minder stevig en het kan dan ook voorkomen dat de noodkroon loslaat. Het eten van kauwgom en kleverig en hard voedsel moet dan ook worden vermeden.

  • In een nieuwe afspraak wordt de definitieve kroon of brug geplaatst.

Wat te doen als de noodkroon is losgekomen?

Neem zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk. Buiten openingstijden kunt u een klein beetje tandpasta aan de binnenzijde smeren en proberen de noodkroon op zijn plaats te duwen.

Bron afbeeldingen: Ivoren Kruis, link