Uitgeslagen tand
Als dit om een melktand gaat mag u deze tand nooit terugplaatsen omdat de blijvende tand er al onder zit en deze dan beschadigd kan worden.
Bij het verlies van een blijvende tand is het zaak zo snel mogelijk te handelen:
-
Zoek de tand en pak deze op bij de kroon (het witte gedeelte) en raak de wortel niet aan.
-
Indien mogelijk spoel de wortel 10 seconden af onder koud stromend water.
-
Probeer de tand terug te plaatsen in de oorspronkelijke positie.
-
Bijt op een watje/ gaasje/ schoon doekje om de tand te stabiliseren.
-
Neem direct hierna contact op met uw tandarts / dienstdoende tandarts voor onmiddellijke behandeling. Iedere minuut telt!!!
Wanneer u dit niet durft of wanneer u twijfelt of het wel een blijvende tand is, bewaar dan de tand het liefst in de mond zelf. Speeksel is het beste middel om de tand in te bewaren. Eventueel kunt u als u melk bij de hand heeft de tand in een beker met koude melk bewaren. Bewaar de tand NIET IN WATER!!! Het wortelvlies wordt dan aangetast en de kans dat de tand uiteindelijk verloren gaat is veel groter. Wanneer een tand binnen 30 minuten wordt teruggeplaatst is de kans op behoud een stuk groter. Snel handelen is dus zeker gewenst. Na terugplaatsing zal de tand door de tandarts worden gespalkt. De weken erna worden er diverse controles uitgevoerd en in sommige gevallen is het noodzakelijk een wortelkanaalbehandeling uit te voeren zodat de tand behouden kan worden.
Wanneer een tand loszit of verplaatst is zal de tandarts de tanden in de meeste gevallen ook spalken. De tand moet terug gezet worden in de oorspronkelijke positie. Hoe langer er gewacht wordt, hoe moeilijker het wordt de tand nog in de juiste stand terug te plaatsen. Ook hier geldt daarom dat snel handelen erg belangrijk is.
In veel gevallen kan erger letsel voorkomen worden wanneer op tijd wordt ingegrepen.
Bel bij twijfel liever 1x te veel dan te weinig! Tandletsel valt onder de spoedgevallen en na werktijd kunt u hiervoor altijd de dienstdoende tandarts bereiken. Bij kaakletsel: direct contact opnemen met de spoedeisende hulp.
Klap of stoot/ stukje af
Wanneer een tand een klap of stoot heeft gehad kan het lijken alsof er niets aan de hand is, soms is er maar een klein stukje van de tand af en lijkt het mee te vallen. In dat geval kan de tandwortel of de kaak wel schade opgelopen hebben. Niet ieder letsel is direct zichtbaar.
De gevolgen op langere termijn kunnen zijn:
-
Verlies van tanden
-
Verkleuring van tanden
-
Ontsteking van de tandzenuw wat tand- of kiespijn, of een zwelling tot gevolg kan hebben.
Het advies is dan ook om altijd bij ieder tandletsel direct contact op te nemen met de praktijk op: 0492-510692 of na werktijd met de dienstdoende tandarts te bereiken op: 040-3111915 (Tandartsenpost Eindhoven)
(bron afbeelding: dental trauma guide.org)